Підготовка до вагітності

Підготовка до вагітності:
Щоб зачати, виносити, народити і виростити здорову дитину, жінці потрібно готуватися заздалегідь.
Якщо вагітність бажана, то будь-яка жінка - майбутня мати - повинна забезпечити найкращі умови для майбутньої дитини. В даному випадком ми говоримо саме про здоров'я, а не про матеріальне благополуччя.
Сьогодні лікарі все частіше говорять не про дев'ять, а про дванадцять місяців вагітності. Мається на увазі тримісячна підготовка напередодні бажаної вагітності.
Про що ж саме потрібно подбати майбутній мамі? Давайте розглянемо всі етапи такої підготовки.

НАЙКРАЩИЙ ВІК ДЛЯ ПЛАНУВАННЯ ВАГІТНОСТІ
Прийнято вважати, що як для жінки, так і для чоловіка найкращим віком для планування вагітності і народження дитини є період з 20 до 35 років.
З віком фертильність у обох партнерів знижує, тому жінкам, старше 35 років, завагітніти важче. Однак, звернувшись в клініку репродуктивної медицини, шанси на вагітність значно зростають!

Підготовка до зачаття
Кращою підготовкою до зачаття стане повне медичне обстеження. При виявленні будь-яких відхилень здоров'я партнерів, майбутнім батькам порекомендують пройти лікування. При цьому потрібно обов'язково радитися з лікарем з прийому тих чи інших ліків, так як прийом медикаментів може бути неприйнятний для планування вагітності. Так навіть прийом ліків рослинного походження може серйозно вплинути на зачаття. Пам'ятайте, що деякі лікарський трави можуть спровокувати аборт (звіробій, ехінацея, женьшень).

ПЛАНУВАННЯ ВАГІТНОСТІ І ДІЄТА
Дотримання жінкою деяких дієт можуть спровокувати порушення гормонального балансу, що іноді є правильне планування вагітності причиною безпліддя. Так, якщо Ви дотримуєтеся жорстку дієту, організм не отримує потрібної кількості вітамінів, мінеральних солей та інших факторів, необхідних для нормального зачаття і виношування дитини.
Для здорової вагітності рекомендується утримувати постійний вагу протягом 6 місяців. При бажанні схуднути можна дати таку пораду: схудни, збережіть новий вагу протягом 6 місяців і потім переходите до зачаття дитини.

ХАРЧУВАННЯ ПРИ ПЛАНУВАННЯ ВАГІТНОСТІ
Пам'ятайте: ми те, що ми їмо. Бажання народити здорову дитину змушує нас переглянути свої харчові пріоритети на користь натуральних продуктів. Для здоров'я мами і дитини їжте більше овочів, фруктів, зелені, а також круп, риби, молочних продуктів. При цьому все повинно бути якісним і свіжим. А ось від жирного, консервів і копченостей краще відмовитися. Це стосується також міцного чаю і кави.

Якщо хтось із майбутніх батьків страждає від алергії, краще вживати продукти, які вирощені / вироблені в тій же місцевості. Тобто для нас важливо їсти саме українські овочі і фрукти, м'ясо і т.д.

Майбутній мамі при плануванні вагітності, а також в першому триместрі вагітності необхідно приймати фолієву кислоту, що є хорошою профілактикою вад розвитку нервової трубки у плода. Препарат і дозування обговоріть з лікарем. У продуктах фолати у великій кількості містяться в сухих сніданках, зеленому листі овочів (шпинаті, цибулі, зелені салату, цвітної капусти), печінці, нирках, м'ясі.

Харчування під час планування вагітності
Також Вам потрібно буде зробити акцент на залозі, недолік в організмі якого призводить до анемії, захворювання при якому плід може не отримувати достатньо кисню для нормального росту і розвитку. Залізо в більшому, ніж в інших продуктах, кількості міститься в нежирних сортах м'яса, особливо в печінці та нирках, а також в деяких овочах - зелених і листяних, в варених квасолі і горосі. Для кращого засвоєння заліза одночасно вживайте продукти, багаті вітаміном С або продукти, що містять кислоту.

Такими продуктами є фрукти, соки, солодкий перець, помідори, кефір. А ось чай і кава погіршують здатність організму засвоювати залізо. Для нейтралізації дії чаю і кави пийте ці напої між прийомами їжі, задовго до або після вживання рослинних продуктів, багатих на залізо.

Кальцій також дуже потрібен як майбутній мамі, так і дитині. Він важливий для нормального розвитку кісток і зубів. Добрими джерелами кальцію є молочні продукти і деякі крупи. Краще вибирати нежирні сорти молока, сиру і йогурту.
А ще Вам дуже потрібен вітамін Д (він сприяє засвоєнню кальцію), намагайтеся проводити більше часу на повітрі, особливо в сонячну погоду.

Фолієва кислота: для здоров'я мами і майбутньої дитини
Планування вагітності - це не тільки хороший спосіб підготувати себе до появи самого головного людини у Вашому житті, але і можливість подбати про здоров'я малюка задовго до зустрічі з ним.

Кожна жінка, яка планує вагітність, знає про важливу роль вітамінів при виношуванні дитини. Фолієва кислота, або вітамін B9, є в цьому питанні найважливішим елементом. Свою назву фолієва кислота отримала від латинського «folium» (лист), оскільки найбільша кількість її було виявлено в листі зелених рослин: шпинату, петрушки. Хоча спочатку цей вітамін отримували з неочищеного екстракту печінки тварин (вітамін «М»).

Під впливом фолієвої кислоти відбувається синтез нуклеїнових кислот, що грають головну роль при передачі спадкових ознак. Вона бере участь в діленні клітин, необхідному для швидкості росту плода. Однак, першорядна її роль в створенні і нормальному розвитку нервової системи майбутньої дитини. Крім того, беручи участь в процесі кровотворення, фолієва кислота відповідає, в якійсь мірі, і за формування плаценти, порушення якої може привести до викидня або передчасних пологів.

Нестача вітаміну В9 в організмі матері тягне за собою ризик виникнення вроджених вад: дефекту нервової трубки (порушення формування хребта), гідроцефалії, гіпотрофії, а на останніх місяцях вагітності порушення психіки і інтелекту дитини. За деякими даними, розвиток таких зовнішніх патологій, як заяча губа і вовча паща, також можуть бути викликані недоліком фолацина.

Крім того, дослідження останніх років дозволяють припустити, що нестача фолієвої кислоти може викликати порушення обміну амінокислот, що містять сірку, в результаті чого в крові накопичується речовина, шкідливу стінки кровоносних судин і, відповідно, збільшує ризик розвитку атеросклерозу та інсульту.

Крім цього, недолік фолатів може бути викликаний не тільки малим вживанням продуктів, що їх містять. Синтез потрібного речовини виробляється мікроорганізмами товстого кишечника, тому збої в роботі цього органу можуть також викликати дефіцит вітаміну.

Головними джерелами фолієвої кислоти служать темно-зелені листові овочі (спаржа, салат, шпинат). Також великий відсоток вмісту в моркви, авокадо, гарбузі, буряку, абрикосах, яєчному жовтку, хлібі з висівками і печінки тварин.

Заказать
звонок
arrow_up